מהי לקות שמיעה ואילו סוגי לקות שמיעה קיימים?

האוזניים שלנו הן מערכת הולכה והגברה עדינה ומורכבת, המסייעת לנו לאסוף ולמקד קולות הנמצאים בסביבה החיצונית, להגביר אותם ולהמיר אותם לאותות חשמליים שהמוח יודע לפענח, לפרש ולתת להם שמות שבאמצעותם אנו מתייגים אותם: צליל של רוח, בכי תינוק, נביחת כלב, או החמישית של בטהובן.

במילים אחרות, כדי שאדם יוכל ליהנות ממה שאנו מכירים כ”שמיעה”, צריכה להתרחש סדרה ארוכה של פעולות ותגובות שרשרת, המערבות כמה וכמה מבנים פיזיולוגיים וסוגי רקמות: סחוסים, תאי שיער, עצמות זעירות, קרומים, תנודות של נוזלים, תאי עצב מסוגים שונים (עצב השמיעה והחלקים של קליפת המח הקולטים ומעבדים את המידע), ועוד.
לקות שמיעה עלולה להופיע, כאשר חל שיבוש בכל אחד משלבי התהליך הזה (או ביותר מאחד), לאורך הדרך, בין אם מסיבה מכאנית, מפאת מחלה או חבלה, או בשל פגם מבני באחת מהרקמות הללו.

לקות שמיעה – הגדרה

ההגדרה הרחבה של לקות שמיעה, היא פשוטה מאד: פגיעה חלקית, או מלאה ביכולת השמיעה, והיא יכולה לקרות בשתי האוזניים או רק באחת מהן, כאשר, כל אחד מסוגי הלקויות יכול להתבטא בדרגות חומרה שונות. ישנן לקויות שמיעה מולדות ויש נרכשות, ישנן ארעיות (שניתן לרפא) וישנן בלתי הפיכות.
היכולת לרפא לחלוטין לקות שמיעה, או לשפר יכולת שמיעה שנפגעה, תלויה בטיב הפגיעה ובסיבה שבגללה נוצרה.
לקויות שמיעה, אפילו אם הן קלות, ובוודאי אם הן מורכבות וקשות, יכולות להשפיע לא מעט על חיי היום יום של הסובלים מהן. מעבר לקשיים בתקשורת היומיומית, הן עלולות להוביל גם להתנתקות מהסביבה, לדיכאון ולביטחון עצמי ירוד. ישנם סוגים שונים של בעיות שמיעה הנבדלות אלו מאלו באופי שלהן, בסיבות שגרמו להן וגם בדרך שבה ניתן לטפל בהן.

סיבות ללקויות שמיעה

  • הצטברות חומר בתעלת השמע או באוזן התיכונה, אשר מפריע לתהליך הולכת הקול והגברתו. חומר כזה יכול להיות שעווה (צרומן), נוזל (למשל כשיש דלקת אוזניים), או גוף זר שחדר לאוזן.
  • פגיעה בשלמותו של עור התוף (הנקרא גם “הקרום התופי”).
  • פגיעה באחת מ-3 עצמות השמע (הפטיש, הסדן והארכוף), השוכנות באוזן התיכונה. הפגיעה יכולה להיות עקב הסתיידות, או עקב בעיה מבנית.
  • ירידה בכמות תאי השיער, המפחיתה את כמות השערות הקטנות באוזן. לשערות תפקיד חשוב בהמרת הגירוי הפיסי שיוצרים גלי הקול (תנודות) לאות החשמלי שהמוח יודע לפענח.
  • חבלות ראש וטראומה לאוזניים
  • חשיפה ממושכת לרעש מזיק או אפילו חשיפה קצרה לרעש חזק מאד. דרגת הרעש נמדדת בדציבלים, לפיהם מוגדרת עוצמת הקול. קול בעוצמה החורגת מרמות דציבלים מסוימות – גורם לפגיעה מכאנית באוזניים.
  • מחלות זיהומיות ודלקות
  • טיפולים תרופתיים הידועים כמזיקים לאוזניים (אוטוטוקסיים)

סוגי לקויות השמיעה הנגרמים מסיבות אלו

  • ירידת שמיעה הולכתית –
    בעיית שמיעה מסוג זה, נגרמת בשל נזק הנוצר באוזן החיצונית או באוזן התיכונה. בשל הפרעה בהולכת גלי הקול כתוצאה משיבוש במסלול השמיעה באזורים אלה הצליל איננו עובר באופן תקין ומגיע לאוזן הפנימית כשהוא חלש יותר. הסיבות לכך יכולות להיות נוזלים באוזן התיכונה, דלקת אוזניים, נזק לעצמימי השמע, שעווה מרובה בתעלת השמע, נקב בעור התוף ואפילו גוף זר שנמצא בתעלת השמע החיצונית. כמובן, שלקות מסוג זה יכולה להשפיע על אוזן אחת או על שתי האוזניים.

  • ירידת שמיעה תחושתית עצבית –
    כאן מדובר בבעיה המתמקדת לרוב באוזן הפנימית. גלי הקול עוברים, אמנם, בצורה תקינה באוזן החיצונית ובאוזן התיכונה, אך האוזן הפנימית איננה מסוגלת לקלוט אותם בצורה נאותה ולהעביר אותם באופן תקין אל המוח. הסיבות לכך יכולות להיות מחלה הפוגעת באוזן הפנימית, חשיפה לרעש, שימוש בתרופות מסוימות,  פגמים מולדים וגם הזדקנות הגורמת לירידת כמות תאי השיער. ירידה מסוג זה נפוצה ביותר אצל כבדי שמיעה מילדות.

  • ירידת שמיעה מעורבת –
    בעיית שמיעה זו, כפי שניתן לנחש משמה, היא שילוב בין ירידת שמיעה תחושתית עצבית לירידת שמיעה הולכתית. הסיבה לה היא בשילוב בין נזק הנגרם לאוזן החיצונית או לאוזן התיכונה ונזק לאוזן הפנימית. במקרים כאלה גלי הקול אינם עוברים בצורה מלאה אל האוזן הפנימית, ובנוסף היא אינה מעבירה אותם היטב אל עצב השמיעה.

  • ירידת שמיעה מרכזית –
    בעיית שמיעה זו נחשבת לחמורה ביותר והסיבות לה הן בדרך כלל נזק לעצב השמיעה או נזק למרכזי השמיעה שבמוח.
    אצל הסובלים מבעיה זו, גלי הקול עוברים אמנם באופן תקין דרך כל חלקי האוזן, אך עצב השמיעה איננו מסוגל להעבירם אל המוח, או שמרכזי השמיעה שבמוח אינם מקבלים את הפולסים החשמליים המגיעים מעצב השמיעה באופן תקין. הסיבות לבעיה מסוג זה יכולות להיות גידולים, מחלות כמו נוירופתיה אודיטורית או פגיעות ראש.

אתם, הילדים, או ההורים שלכם סובלים מאחת מבעיות השמיעה האלו?

מכון אודיופוקוס קרית אונו הוא הכתובת הנכונה להיעזר בה. המכון מציע לכם מגוון רחב של פתרונות לכל כבד שמיעה, וכן פענוח בדיקת שמיעה על מנת לאתר את מכשיר השמיעה המתאים. לסקירת האפשרויות השונות, לחצו כאן ולקבלת פרטים נוספים, צרו קשר בטלפון 03-736-0685

סגירת תפריט
דילוג לתוכן